Spare i barnets navn eller ditt navn?

Sparer du i ditt navn, beholder du kontrollen på pengene så lenge du vil. Det er ikke sikkert ditt barn er superfornuftig økonomisk på 18 års dagen?

Penger som er spart i ditt navn, er pengene en del av ditt bo. Det betyr at om du for eksempel må gjennom en skilsmisse blir pengene en del av oppgjøret. Det samme hvis du dør. 

Sparer du i barnets navn, er eier barnets pengene fra de kommer inn på konto. Han eller hun vil få disponere dem etter fylte 18 år, dersom det ikke blir lagt inn klausul om annet når konto opprettes.

Har den mindreårige formue på mer enn to ganger folketrygdens grunnbeløp, i dag kr 202.702, er det fylkesmannen som forvalter pengene. Da skal fylkesmannen være med å bestemme hvordan pengen skal benyttes.  

Når du sparer i barnets navn og han eller hun skal studere, kan dette påvirke hvor mye av studielånet som blir gjort om til stipend. Reglene i Lånekassen sier at for å få maksimalt stipend kan ikke nettoformuen overstige kr 428.861 kroner. Dette er grensen i dag, men tallet justeres hvert år. 

Begge deler har altså fordeler og ulemper, så det er du som må gjøre det som passer best for deg og ditt barn. Det er mulig å lage opprette kontoer med klausuler, eller f. eks lage et skriftlig gavebrev for å be om fritak fra fylkesmann. Snakk med oss i banken!

 

Sparegriser fra Ørland Sparebank i mange farger

Spare i fond eller på konto?

Hva tenker du at sparepengen skal brukes til? Ny sykkel til våren? Konfirmasjon? Bolig? Klassetur neste år? Dette kan bety noe i forhold til hvordan du sparer.

Sparer du penger som barnet skal bruke i nær fremtid er konto et godt alternativ. Har du et mål som er lengre frem i tid kan aksjefond være et bedre alternativ. Historisk sett har dette gitt bedre avkastning, men da må du også være vite at det er større risiko fordi markedet svinger. Vi sier ofte at hvis sparepengene skal stå i over 5 år er det langsiktig sparing.

Last ned appen Smartspar - Du kan enkelt opprette sparing til deg selv eller barna, og invitere andre til å bidra. Informasjon om Smartspar

Hvor mye må du spare til barna?

Her fins det ikke noen fasit. I enkelte perioder er det kanskje mest fornuftig å prioritere pengene til annet enn sparing. Kanskje er det greit å betale ned på et stort boliglån som spiser opp det meste av lønnen din? Eller du må spare til deg selv for egenkapital for å kjøpe bolig? 

Om du ikke har mulighet til å spare mange tusen hver måned, kan du kanskje begynne i det små?