Grønn bakgrunn

Hvordan skal jeg egentlig klare å spare?

Jippi. Enda en artikkel om hvor viktig det er å spare...

Alle vet at det å spare penger er smart. Alle sier det. Spare her, spare der. Men samtidig føler du kanskje at det er umulig å spare. Du er jo blakk hver eneste måned og venter utålmodig på lønnen hver gang. Så det er lettere sagt enn gjort å sette penger til side. Derfor skal vi gjøre det så enkelt som mulig for deg.


Det letteste er ofte å ha noe konkret å spare til. Om det er en bil, en leilighet, en sydentur. Da handler det litt om prioriteringer. At noen ganger må du faktisk ta et valg og være fornuftig 

Her kommer noen eksempler på hva små ting i hverdagen faktisk koster, og hvor mye du kan spare:


Selvsagt skal du få lov til å bruke pengene dine til det du vil, og noen ganger skal man få lov til å kose seg. Men om du ønsker å spare penger til noe spesifikt, finnes det helt sikkert flere plasser hvor du kan la det knipe litt til, slik at du får spart litt.


Her kommer et par eksempler på hvor mye forbruk kan koste gjennom et år, og som 


💸 Energidrikker

De fleste elsker en oppkvikker, og la oss si at du er svært glad i disse og drikker hele seks energidrikker i uken. Siden hver koster rundt 40 kroner, kan du spare hele 12.000 kroner i året ved å kutte det ut! Det er omtrent to sydenturer!


💸 Takeaway og fastfood

En burger eller pizza koster fort 150 kroner. Hvis du er glad i litt hurtigmat og kjøper det en gang uka, ender det på rundt 7.800 kroner i året.


💸 Snus

Snus er dyrt. En boks koster cirka 80 kroner, og hvis du bruker 3 bokser i uken, ender det på hele 12.480 kroner i løpet av et år.


💸 Øl på byen

Ifølge SSB drikker en gjennomsnittlig tyveåring i Norge seks alkoholenheter i uken. La oss si alle disse er på byen, og de koster rundt hundrelappen. På et år ender det på 31.200 kroner  


Vi sier ikke at du skal kutte ut alt du liker. Det handler mer om å være bevisst på hva du bruker pengene på og se hvor du kan knipe inn litt. På denne måten kan du spare uten at det føles som et stort offer.


Her er noen tips til hverdagssparing:


🟢Sett opp et budsjett og hold deg til det: Få oversikt over inntektene og utgiftene dine. Planlegg hvordan pengene skal brukes, og se hvor du kan redusere unødvendige utgifter.

   

🟢Ta med matpakke og vannflaske: I stedet for å bruke penger på lunsj hver dag, kan du ta med mat hjemmefra. Det er både billigere og ofte sunnere.


🟢Bruk tilbudsaviser og apper til matinnkjøp: Planlegg hva du skal handle, og sjekk hvor du får maten billigst. Små besparelser kan bli store summer over tid.


Fondssparing – En enkel måte å investere på

Det finnes flere måter å spare på. Et godt alternativ er fondsparing. Det er perfekt for deg som ønsker å investere, men som ikke har tid eller kunnskap til å følge med på aksjemarkedet selv. Når du investerer i fond via banken, blir pengene dine håndtert av profesjonelle forvaltere. Disse sprer risikoen ved å investere i ulike aksjer og obligasjoner.


Fondssparing passer best for langsiktig sparing, for verdien av fondene kan variere over tid. Selv om det ikke finnes noen garanti for avkastning, har fondssparing historisk sett vist seg å gi stabil vekst på lang sikt. Vi i banken din kan også hjelpe deg med å velge fond som passer deg, og du kan lese mer her:

Fondssparing


Vår sparekalkulator gjør det lettere å se resultatene


Hvis du vil finne ut hvilken type sparing som passer best for deg, kan du sjekke vår sparekalkulator. Der kan du sjekke ut hvilken sparingsstype som passer deg best. 

Den hjelper deg med å få oversikt over mulighetene dine og hvordan du kan nå dine økonomiske mål.

Sparekalkulator 





Andre nyheter fra Ørland Sparebank: